SOVVA od mája 2019 začne pracovať na dvojročnom projekte s názvom: Lepšie politiky pre výskum a inovácie v menej rozvinutých regiónoch Slovenska, ktorého výsledkom budú i) analýzy verejných a inovačných politík a vyhodnotenia ich efektov; ii) dátová analýza aktuálneho stavu a potenciálu výskumno-inovačného ekosystému; iii) prípadové štúdie z výskumno-inovačného ekosystému; a iv) dotazníkový prieskum a štatistické modelovanie pracovných hypotéz.

Takéto mapovanie výskumného ekosystému sa na Slovensku ešte stále nezrealizovalo a aj vďaka absencií takýchto dokumentov vedecko-výskumný sektor trpí. Slovensko a jeho regióny vo verejných investíciách do výskumu a inovácií a vo výkonnosti značne zaostávajú za partnermi v rámci EÚ. Deje sa tak napriek tomu, že od roku 2007 sa vďaka Európskym štrukturálnym a investičným fondom (EŠIF) investovalo a plánuje investovať viac ako 3,2 mld. Eur, a to primárne do menej rozvinutých regiónov mimo Bratislavy. Práve vďaka štrukturálnym fondom sa výskumná infraštruktúra v regiónoch dostala na európsku úroveň.

Komplexná analýza efektov, napĺňania cieľov, dopadov a vplyvov na výskumný a inovačný ekosystém, ale aj hospodársky a spoločenský vývoj v regiónoch skvalitní systém tvorby a implementácie verejných výskumných a inovačných politík pre menej rozvinuté regíóny Slovenska. Projekt totiž bude obsahovať odporúčania pre optimalizáciu verejných výskumných a inovačných politík. Výstupy projektu budú zároveň slúžiť pri prípravu národných a regionálnych politík, ale aj ako odporúčania pre európske politiky.

Z predkladaného projektu budú benefitovať predovšetkým nasledovné cieľové skupiny:

Ústredné orgány štátnej správy získajú komplexnú analýzu vývoja verejných politík a ich aktuálneho nastavenie. Rovnako získajú komplexné kvalitatívne a kvantitatívne analýzy aktuálneho výskumného a inovačného ekosystému, ako aj dopadov rôznych programov (FP6, FP7, H2020, EŠIF) na menej rozvinuté regióny. Zároveň budú môcť používať výstupy projektu, odporúčanie a záverečný policy paper pri nastavovaní svojich politík s dopadom na regióny. Ide predovšetkým o prípravu Horizon Europe, nových operačných programov na roky 2021-2027, národných politík výskumu a inovácií a programov.

Agentúry financujúce výskum a inovácie získajú viac informácií o vlastných intervenciách a dopadoch ich programov na regionálny ekosystém.

Predstavitelia samosprávnych krajov a krajským miest získajú aktuálne informácie o výskumnom a inovačnom ekosystéme v ich krajoch, na základe týchto informácií budú môcť lepšie riadiť inovácie a spolupracovať s výskumnými inštitúciami a univerzitami v krajoch.

Univerzity a výskumné inštitúcie získajú komplexné hodnotenie svoj výkonnosti v rôznych programoch, ktoré podporujú výskum a inovácie. Zároveň budú môcť využívať získané štatistické dáta pre svoj rozvoj, ako aj spoluprácu s inými inštitúciami.

Spolu s výstupmi projektu získajú všetky cieľové skupiny aj dáta, ktoré budú nazbierané počas jeho realizácie. Projekt im tak umožní realizovať politiky na základe dátového prístupu (data driven), zlepší možnosti nastavenia, tvorby a implementácie regionálnych a národných politík.

Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu. Výška NFP je: 371 775,17 €.

 

 

European Researchers' Night

The festival of science - European Researchers' Night is an annually organized event throughout Europe. The ERN is the largest of its kind in Slovakia and Europe, bringing together people and researchers in 300 cities in about 25 countries on the last Friday of September. This year´s edition will take place on 29 September 2023 and you can look forward to the 17th anniversary of the science festival in Slovakia.

More

Calendar

No events available.

Partners