Slovensko už dlhodobo čelí veľkej výzve – odlivu mozgov. Viac ako 14% slovenských vysokoškolákov študuje v zahraničí a väčšina z nich tam chce po skončení štúdia aj ostať. Priebežne teda strácame najkvalitnejších ľudí.

Navyše, analýzy OECD poukazujú na koreláciu medzi kvalitou vzdelávania a počtom výskumníkov v jednotlivých krajinách. Teda čím má krajina lepšie výsledky v PISA testoch, tým má viac výskumníkov. Pokiaľ sa situácia v školstve nezmení a študenti budú prejavovať nižší záujem o štúdium na Slovensku, potom bude veda, technologické a inovatívne firmy trpieť nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov, ako aj nízkou kvalitou vzdelávania.

Chceme, aby Slovensko bolo úspešnou krajinou, kde sa mladí vedci a inovátori môžu vzdelávať a uplatniť. Preto sme vďaka podpore firmy SHELL pripravili video-kampaň Veda je život.

V nedeľu 7. apríla zverejníme prvý zo šiestich video-profilov mladých slovenských vedcov a inovátorov, ktorí študovali fyziku, chémiu, umelú inteligenciu, automobily, riadiace systémy či telekomunikácie a rozhodli sa investovať svoj čas a energiu do výskumu na Slovensku. Posledné video budeme zdieľať 12. mája.

Zdieľaním príbehov 7 mladých ľudí z celého Slovenska, ktorí sa rozhodli zostať pracovať vo výskume a spoluvytvárať lepšiu budúcnosť pre každého z nás, chceme inšpirovať stredoškolákov k štúdium STEM odborov na slovenských vysokých školách. Chýbať nebudú mladí inovátori z STU - Slovenskej technickej univerzity v BratislaveSlovenskej akadémie viedTechnickej univerzity v KošiciachKatedry kybernetiky a umelej inteligencie FEI TUKEŽilinskej univerzity v ŽilineSlovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a Univerzity Komenského v Bratislave.

Od zverejnenia prvého videa zároveň otvoríme 3 súťaže: 1. zdieľaciu, 2. odpoveď na otázku a 3. video-súťaž, v ktorých stredoškoláci môžu vyhrať ceny, ktoré do súťaže venoval SHELL.

Viac na www.vedajezivot.sk

European Researchers' Night

The festival of science - European Researchers' Night is an annually organized event throughout Europe. The ERN is the largest of its kind in Slovakia and Europe, bringing together people and researchers in 300 cities in about 25 countries on the last Friday of September. This year´s edition will take place on 29 September 2023 and you can look forward to the 17th anniversary of the science festival in Slovakia.

More

Calendar

No events available.

Partners